Džajpur

Godinu dana je prošlo od našeg puta u Indiju. I kako vreme prolazi, često nam provejava kroz glavu jug Indije, jug Indije, kao danas doziva. Hmm, jednog dana to je sigurno…

Kada smo ušli u voz za Džajpur, pažnju mi je privukla devojčica u susednom vozu, koja je stajala na ulazu vagona, držala se i nepomično gledala u jednu tačku. Pogled, koji jasno pokazuje šta je Indija zapravo. To mi je možda i najupečatljiviji trenutak putovanja. Svih dvadest i nešto dana stalo je u taj pogled.

SONY DSC

Džajpur

je glavni grad drzave Radžestan, koji je jos poznat po nazivu Ružičasti grad. To ime je  dobio zbog nastojanja kralja, da inpresionira princa od Velsa pri njegovoj poseti 1876 godine. U njegovu čast, kralj Džajpura je naredio da se ceo grad prekreči u roze boju, koja simbolizuje gostoljubivost.

Glavna atrakcija je Hava Mahal ili Palata vetrova. Izgledom podseća na košnicu sa prozorima, kroz koje su žene vladara gledale na ulicu a da ih drugi ne vide.

SONY DSC
Hava Mahal – Palata vetrova
SONY DSC
Ulice Džajpura
SONY DSC
Ulice Džajpura

Pored drugih znamenitosti i atrakcija, treba videti Albert Hol muzej, glavni muzej za državu Radžestan. Osim oruđa i oružja koje se koristilo kroz istoriju, u muzeju postoji odeljak posvećen Egiptu, gde se može videti prava mumija.

SONY DSC
Albert Hol muzej

SONY DSC

SONY DSC
Mumija

Džajpur je poznat po festival slonova, koji se na našu žalost nije održavao u intervalu kada smo mi bili. Isto tako poznat je i po kvalitenom pamuku i svili.

Prolazeći ulicama Džajpura možete videti raznorazne prizore, od oštrača sablji preko mašina koje prave sok od bambusa do dece koja prodaju jaja da bi zaradila neki dinar. Trgovci su vrlo uporni u nastojanju da vas uvedu u svoj dućan, i ako do toga dođe za tili čas izlazite sa punim kesama i ne baš potrebnih stvari.

SONY DSC
Oštrač sablji
SONY DSC
Razne grickalice
SONY DSC
Mašina za pravljenje soka od bambusa
SONY DSC
Deca koja prodaju jaja
Krofne na indijski način, ljute

 

U Džajpuru smo bili 2 dana. Nismo se trudili da obilazimo sva mesta koja se preporučuju. Samo smo šetali ulicama grada, i tek uz neki komentar, svako na svoj način doživljavali život koji se odvija pred nama. Uvek biramo da sagledamo sliku terena, onako kako žive obični ljudi.

Nedostajaće nam a i neće, neke bi stvari promenili ali opet bi bilo kako Indija kaže. Ono što je sigurno, je to da nas je ovo putovanje na neki način promenilo. Postali smo iskusniji za neke stvari, na koje nećemo gledati istim očima.

O Indiji možemo reći isto što smo napisali i na početku.

Indija, kao nigde na zemlji. Uzbudljiva, frustrirajuća, prelepa.

 

Dizajnirajte ovakav sajt uz pomoć WordPress.com
Započni
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close